Rivalstvo ostavili po strani
0

Osnivači Googlea i Facebooka ustanovili nagradu za naučnike

Klix.ba
Brin i Zuckerberg (Foto: AFP)
Brin i Zuckerberg (Foto: AFP)
Osnivači Googlea i Facebooka, Sergey Brin i Mark Zuckerberg, ostavili su svoje rivalstvo po strani kako bi ustanovili najvredniju nagradu u historiji nauke, čija vrijednost je dvostruko veća od vrijednosti Nobelove nagrade.

Tvorac Facebooka i njegova supruga Priscilla Chan te suosnivač Googlea i njegova životna saputnica Annie Wojcicki udružili su snage kako bi uspostavili nagradu za dostignuća u oblasti nauke u vrijednosti od tri miliona dolara.

Poduzetnik Yuri Milner ih je pozvao da mu se pridruže i osnuju fondaciju koja bi dodjeljivala nagradu naučnicima koji se bave otkrićima lijekova za teške bolesti. Iako je među Zuckerbergom i Brinom u prošlosti bilo tenzija, odlučili su sve ostaviti po strani za veći cilj.

"Priscilla i ja smo počastvovani što smo dio ovoga. Vjerujemo da nagrada za revolucionarna dostignuća u području nauke ima potencijal da osigura platformu i za druge modele filantropije, tako da ljudi u cijelom svijetu imaju šansu za bolju budućnost", kazao je Zuckerberg AFP-u.

Brinova supruga Annie Wojcicki izrazila je oduševljenje što će podržavati naučnike koji razmišljaju o velikim stvarima, rizikuju i utječu na naše živote. "Oni bi trebali biti heroji našeg društva", kazala je Wojcicki.

Milner, koji je 2009. godine kupio udio u Facebooku za 200 miliona dolara, je otkrio lične razloge koji su ga motivirali da pokrene nagradu.

"Nažalost, imam dva bliska člana porodice koji su teško bolesni. Nadamo se da ćemo mladim ljudima poslati poruku da se priznanje ne dobija samo za karijere u sportu ili u industriji zabave", kazao je Milner.

Već su izdvojena 33 miliona dolara za 11 naučnika, a u budućnosti će se dodjeljivati pet nagrada godišnje, svakom naučniku po tri miliona dolara.