Nauka
0

Održan Microsoft Road-Show u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U sklopu Microsoft Road-Showa, danas je u Sarajevu zvanično predstavljena posebno povoljna Microsoft legalizacijska ponuda, te su službeno predstavljeni Microsoft Windows i Office, koji se po prvi put građanima Bosne i Hercegovine nude na službenim jezicima Bosne i Hercegovine

Danas je u Sarajevu održan Microsoft dan u sklopu Microsoft Road-Showa koji se održava u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na Microsoft danu u Sarajevu poslovnim korisnicima i partnerima predstavljena je legalizacijska kampanja, koja traje od 24.11.2005. do 15.03.2006. godine. U navedenom periodu Microsoft po najpovoljnijim uslovima i pristupačnim cijenama nudi svim poslovnim subjektima mogućnost nabavke legalnog Microsoft softvera. Legalizacija softvera podrazumijeva priznavanje prava na intelektualno vlasništvo te predstavlja prvenstveno razvojni proces kroz koji prolaze sve zemlje Srednje i Istočne Evrope, kao i druga svjetska tržišta.

Kupovinom licenciranog softvera smanjuju se ukupni troškovi korištenja i upravljanja IT kapacitetima, te se olakšava planiranje nabavke i nadogradnje softvera. Time se također osigurava legalizacija vlastitog poslovanja, kao i besplatno redovno ažuriranje proizvoda, tehnička podrška i besplatna nadgradnja na nove verzije Windows operativnog sistema i Microsoft Officea (od sada na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovine, na latiničnom i ćiriličnom pismu). Ovi Microsoftovi proizvodi će uveliko olakšati korištenje računara i ukloniti jezičku barijeru koja je dijelu korisnika do sada stajala na putu.

Dolazak Microsofta i lokalizacija softvera na službene jezike u Bosni i Hercegovini znači da je Bosna i Hercegovina, na putu informatizacije društva i privrede, učinila još jedan veliki korak. Statistike pokazuju da svaki dolar uložen u Microsoftove proizvode donosi višestruko veći prihod lokalnoj privredi i lokalnim informatičkim firmama. Microsoftov dolazak će povećati broj stručnjaka koji kroz programe obuke postaju certificirani Microsoft stručnjaci, za kojima vlada velika potražnja na tržištu rada. Dovoljno je reći da u susjednim zemljama nijedan certificirani Microsoft stručnjak nije nezaposlen.

U sklopu Microsoft dana u Sarajevu predstavljeni su Microsoft Windows i uredski paket Office, koji se po prvi put mogu nabaviti na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovine. Oba proizvoda lokalizirana su na sva tri službena jezika Bosne i Hercegovine: bosanski (latinica i ćirilica), hrvatski i srpski (latinica i ćirilica).

Također, najavljeno je i službeno otvaranje Microsoftova ureda u Bosni i Hercegovini do kraja ove kalendarske godine.