Nocebo efekti sve češći
0

Negativne misli mogu dovesti do oboljenja

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Negativno razmišljanje, odnosno pesimizam, može povećati šanse od obolijevanja, smatraju naučnici.

Čitanje o nuspojavama na kutiji lijeka ili razmišljanje o smrti prije operacije, može povećati vjerovatnost da se to zaista i desi, rezultati su nedavno provedenih studija.

"Kada čovjek umisli da je bolestan, šanse da zaista oboli se povećavaju, dok suprotno tome, moć pozitivnog mišljenja može poboljšati zdravstveno stanje, potvrđeno je rigoroznim eksperimentima", navodi se u članku magazina New Scientist.

Poznato je da placebo efekat proizilazi iz utjecaja dobrog raspoloženja, no suprotan njemu je nocebo efekat, odnosno kada pacijent negativnim mislima narušava svoje zdravlje.

"Loše vijesti imaju jači utjecaj na ljude nego pozitivne. Ukoliko čovjek neprestano misli o tome kako će umrijeti, to će se zasigurno i desiti i u tome ne postoji ništa mistično", kazao je Clifton Meador sa medicinskog Univerziteta u Nashvilleu.

Nocebo efekti su sve češća pojava i kao i placebo ovise jedino o vjeri pacijenta.

Nekoliko istraživanja širom svijeta potvrdila su ove tvrdnje, a tokom studije rađeni su klinički eksperimenti za nove lijekove u kojima je čak četvrtina pacijenata koja je primala fiktivne lijekove osjećala nuspojave povezane s pravim lijekovima.