Nauka
0

Neandertalci govorili jednako dobro kao i mi?

Sarajevo-x.com
Prema novim istraživanjima, ljudski preci Neandertalci govorili su jednako dobro kao i mi. Poznato je da su Neandertalci najbliži izumrli rod današnjim ljudima te da su uspješno pravili oruđa i alate. No podatke o tome da li su se sporazumijevali neartikulisanim zvucima ili smislenim rečenicama, nauka nije imala sve do sada.

Iako su bili vrlo sposobni u izradi alata i oruđa, nauci nije bilo poznato na koji su način Neandertalci komunicirali, izvijestio je LiveScience.

Mnoge rasprave su vođene u vezi s nivoom jezika i rječnikom (ako je uopće postojao) kojeg su ovi naši preci koristili i napokon je genetika uspjela dati djelomičan odgovor.

Naučnici su ispitali DNK iz kostiju Neandertalaca sa posebnim akcentom na gen FOXP2 za koji se smatra da ima ulogu jedino u govoru i jeziku. Na primjer, ljudi koji imaju abnormalnu kopiju ovog gena imaju probleme u govoru.

No istraživanja na ovom genu su pokazala da je FOXP2 kod Neandertalaca identičan kao i naš.

"Moguće je da su oni pričali poput nas, ali treba uzeti u obzir da su mnogi drugi geni uključeni u proces govora. Ipak, ovo otkriće je senzacionalno jer nam otvara nove hipoteze. Svaki novi gen koji budemo otkrili možemo potražiti i u neandertalskoj DNK", izjavio je Johannes Krause paleontolog sa Inistituta za antropologiju u Liepzigu.