Živjet ćemo i do 1.000 godina?
0

Naučnik tvrdi da će starenje uskoro biti "izlječivo"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osoba koja će doživjeti 150 godina već je rođena, tvrdi jedan od vodećih britanskih naučnika koji smatra da su sljedeće decenije ključne kada je riječ o početku kontrole starenja ljudi i produženju životnog vijeka.

Aubrey De Grey, biomedicinski gerontolog i glavni naučnik jedne fondacije posvećene istraživanju dugovječnosti sa sjedištem u Californiji, smatra da će prva osoba koje će doživjeti 1.000 godina biti rođena u narednih 20 godina.

"Rekao bih da su šanse 50-50 da starenje dovodemo do, kako ja to zovem, odlučujućeg nivoa medicinske kontrole u narednih 25 godina", kazao je Grey.

Istakao je da on ne govori o eliksiru života, već o modernoj tehnologiji zahvaljujući kojoj će ljudski vijek biti produžen.

"Ideja je da se uključimo u ono što možete nazvati preventivnom gerijatrijom. To znači da periodično idete na reparaciju molekularnih i staničnih oštećenja prije nego dosegnu nivo koji je patogenski", kazao je Grey, prenosi Reuters.

Dodao je da za duži i zdraviji život mogu koristiti i genska terapija, imunološka stimulacija i terapija matičnim ćelijama.