Nauka
0

Naučnici pronašli najčišći dio okeana na planeti

Sarajevo-x.com
Bistro kao najbistrija jezera na planeti, slano poput morskih voda i veličine je Mediterana - to je opis najčišćeg i najbeživotnijeg dijela okeana u svijetu, a nalazi se usred Pacifika, tvrde francuski naučnici.

U oktobru 2004. godine Raimbalut i njegov tim uputili su se na tromjesečno krstarenje – od Tahitija, pored Uskršnjih otoka pa sve do čileanske obale. Putem su skupljali uzorke vode za hemijsku analizu.

"Satelitske slike koje prate količinu klorofila u okeanskim vodama pokazale su nam to područje koje je odudaralo od ostalih dijelova okeana.", objasnio je francuski istraživač Patrick Raimbault.

[SLIKA]1[/SLIKA]Jedan od članova tima, Marc Tedetti, koje je imao zadaću da proučava bistroću vode, bio je zapanjen bojom vode, koji je opisao bližom nijansi ljubičaste nego morsko plave. Tedetti je tada izjavio kako je nesumnjivo pronašao najčišće okeanske vode na našoj planeti, a nalaze se u blizini Uskršnjih otoka. Tedetti je također otkrio da na tom području UV zrake penetriraju više od 100 metara ispod površine vode, zbog čega ima i mnogo manje klorofila nego u drugim okenaskim područjima.

Ovaj dio okeana je ujedno najmanje produktivan morski region kojeg je čovjek ikad upoznao. Tedetti je to objasnio činjenicom da je taj dio vode izoliran od svjetskih rijeka i cirkulacija okeana te da je zbog toga ostao netaknut, ali i potpuno siromašan životom.