Pronađena "ključna veza"
0

Naučnici bi uskoro mogli objasniti evoluciju čovjeka

Sarajevo-x.com
Naučnici vjeruju da su pronašli vezu koja im je nedostajala kako bi objasnili kako je čovjek evoluirao od majmuna.

Naime, naučnici su pronašli kostur djeteta star nekoliko miliona godina u špilji u regiji Sterkfontein u Južnoj Africi, zemlji koja je poznata kao kolijevka čovječanstva.

Kostur su pronašli naučnik Lee Berger iz Južne Afrike i njegove kolege koji će po prvi puta javnosti pokazati kompletni kostur pračovjeka ove sedmice.

Naučnici tvrde da će ovo otkriće imati veliki značaj, jer do sada su uglavnom bivali otkrivani samo pojedini fosilni ostaci ljudskog skeleta i nije bilo moguće tačno otkriti kako je i kada čovjek evoluirao, odnosno počeo hodati na dvije noge.

No, ovaj pronalazak je ključan i upotpunit će praznine u lancu evolucije, tvrde naučnici.

Naučnici koji su već vidjeli kostur tvrde da se vjerovatno radi o Homo habilisu. Naime, Homo habilis razvio se od australopitekusa od kojeg se razlikovao po kutnjacima i većim kranijalnim kapacitetom. Na osnovu oblika butne kosti kod Homo habilisa sa sigurnošću se tvrdi da je hodao uspravno.

Zahvaljujući pronađenom kosturu vjerovatno će biti moguće otkriti kako i kada su naši preci počeli hodati na dvije noge.

Profesor antropolog Philip Tobias koji je bio jedan od prvih koji je identifikovao Homo habilisa 1964. godine istakao je kako je ovaj pronalazak veoma uzbudljv.

"Rijetko se pronalazi čitav kostur. To je divno otkriće", kazao je Tobias, prenosi Daily Mail.