Spor s Blue Originom
47

NASA odgodila planove za slijetanje na Mjesec do 2025. godine

D. B.
Američka svemirska agencija NASA zvanično je odustala od plana da do 2024. godine pošalje čovjeka na Mjesec.

NASA-in administrator Bill Nelson je rekao da su pravni sporovi s kompanijom Blue Origin osnivača Jeffa Bezosa zbog odluke agencije da dodijeli kompaniji SpaceX ugovor za njen HLS sistem najveći razlog odluke odgađanja slanja čovjeka na Mjesec te da će se to dogoditi najranije 2025. godine.

"Zbog sedmomjesečne parnice nam zakonski nije dozvoljeno da imamo bilo kakav kontakt sa SpaceX-om u vezi HLS programa", kazao je Nelson.

Ovo znači i definitivnu propast roka o povratku na Mjesec koji je postavljen tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa u martu 2019. godine. Nelson je kazao da je do odluke došlo kada je nastavio razgovore s predsjednicom SpaceX-a Gwynne Shotwell prvi put nakon nekoliko mjeseci. Taj razgovor je obavljen 5. novembra, dan nakon što je federalni sud odbacio tužbu Blue Origina zbog odluke NASA-e da prihvati SpaceX-ov plan za lunarnu letjelicu.

Slijetanje na Mjesec je glavni cilj NASA-ine misije Artemis 3, koja je prvobitno planirana za 2024. godinu. No, to više nije slučaj, a Nelson se nada da će se plan ostvariti najranije 2025. godine. Godina dana zakašnjenja je solidna utjeha za one koji nestrpljivo očekuju taj trenutak, ali je Nelson dodao da će SpaceX-u i NASA-i biti potrebno dodatno vrijeme da preispitaju status programa nakon višemjesečnih pravnih sporova prije nego što se u potpunosti posvete novom roku.

Pravni sporovi vezani za HLS su bili glavni uzrok kašnjenja, ali ne i jedini. Prije fiskalne 2022. godoine prethodnih Kongres nije izdvojio dovoljno novca za HLS. NASA je tražila 3,3 milijarde dolara za finansiranje HLS-a u okviru budžeta za 2021. fiskalnu godinu, no dobila je samo 850 miliona.

Zbog toga Nelson smatra da 2024. godina više nije realističan scenarij..

NASA također odgađa Artemis 2 misiju slanja astronauta u svemir, prvi rok je bio 2023. godina, no odgođena je za 2024. godinu.