Nauka
109

Napokon vedro nebo: Nove fotografije u riznici bh. astronomije

Piše: I. P.
Maglina Konjska glava
Bh. astrofotograf Alan Ćatović pretposljednjeg dana marta uperio je svoj teleskop ka nebu kako bi načinio prve ovogodišnje fotografije zvjezdanog neba iznad Sarajeva.

"U srijedu sam konačno otvorio sezonu, nakon relativno dugog kišovitog i oblačnog perioda i zime. I sinoć je bilo oblaka i malo vjetra, ali bili su i vedri periodi kad sam mogao nešto snimiti. Također, problem je bilo što su neki objekti koje sam snimao brzo zalazili za horizont ili iza građevina. To su bili prije svega Horsehead nebula i Rosette nebula koji na početku proljeća idu dosta nisko. Ipak, uspio sam uhvatiti i nekoliko snimaka te dvije zanimljive magline", objašnjava Ćatović.

Snimano je sa rejona Miševića na nadmorskoj visini od oko 620m. Ćatović ovu lokaciju koristi zbog relativnog mira, zagađenje svjetlom je srednje jako, bolje nego u gradu, a lošije od planine.

Načinio je pet astrofotografskih snimanja, i to fotografije magline Konjska glava, magline Rozeta, zvjezdanog skupa M44 (zvan i Jaslice ili Košnica), zvjezdanog skupa M67 i skupa galaksija Leo I (M95, M96 i M105).

Fotografije su načinjene teleskopom APO refraktor Skywatcher 120mm/900mm te nekoliko digitalnih kamera.