Nauka
4

Mutacije "po narudžbi": Nakon nastanka života evolucija je bila 4.000 puta brža nego danas

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Prvi oblici života bili su podložni mutacijama i do 4.000 puta bržim nego što je to slučaj danas, smatraju biolozi s Univerziteta u Sjevernoj Karolini, čime se dobija slika ubrzane evolucije koja je vladala prije nekoliko milijardi godina.

Spontane mutacije igraju jednu od najvažnijih uloga u procesu evolucije po prirodnoj selekciji. Najveći broj spontanih mutacija dešava se gubitkom amina iz citozina, jednog od četiri baze koje čine abecedu DNK.

Citozin se potom pretvara u timin, drugu od četiri baze, čime se mijenja kod DNK, a njime i proizvodni proteini. S obzirom na to da se mutacija, odnosno pretvaranje citozina u timin dešava pri visokim temperaturama, naučnici smatraju da se spomenuti proces dešavao puno brže tokom razvijanja prvih oblika života, kada su uslovi na planeti bili znatno drugačiji.

"U periodu visokih temperatura koje su vladale u prvim danima života na Zemlji, čini se da je evolucija tekla znatno brže", rekao je Richard Wolfenden, vođa tima biologa s Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Prema njihovom istraživanju, posljednji podaci sakupljeni iz uzoraka kamena u Australiji ukazuju da je život na planeti Zemlji postojao prije 4,1 milijardu godina. Tadašnje temperature na Zemlji bile su izuzetno visoke mada su dopuštale postojanje tečne vode i formiranje okeana.