Independent
0

Muški rod u opasnosti

FENA
Nalazi jednog novog naučnog istraživanja pokazuju da hemikalije koje se nalaze u širokoj upotrebi imaju feminizirajući uticaj na muški pol, što dovodi u pitanje i njihovu reproduktivnu sposobnost, prenosi Independent.

Hemijsko zagađenje negativno utiče i na evolutivni razvoj što može da ima ogromne posljedice ne samo po ljudski rod, već i ostali živi svijet, upozoravaju neki od najeminentnijih svjetskih naučnika uključenih u ovo istraživanje.

Ljudi i ostali živi svijet su izloženi uticaju 100 000 novih hemikalija posljednih godina i Evropska komisija priznaje da 99 posto njih nije adekvatno regulirano.

Mnoge od ovih hemikalija, prisutnih u prehrambenoj ambalaži, kozmetici, namještaju i električnoj robi, kao i pesticidima, identificirane su kao "endokrini presretači", jer utiču na hormonsku ravnotežu u živim organizmima.

Istraživanje pokazuje da su mužjaci svih kičmenjaka, uključujući ljude, ugroženi ovim hemikalijama. Muška djeca majki koje su u trudnoći bile izložene većim dozama hemikalija koje su u širokoj upotrebi sve češće su rođena sa smanjenim penisom i "generalno feminiziranim genitalijama".