Mogu letjeti samo unazad
21

Morski biolozi potvrdili da lignje mogu da lete

Klix.ba
Naučnici već duže vrijeme vjeruju da lignje imaju sposobnost kratkotrajnih letova, ali je većina priča bila nepotvrđena. Sve donedavno naučnici nisu bili u stanju da propisno dokumentuju ovaj fenomen ili da shvate kako tačno lignje to postižu.

Zahvaljujući Jun Yamamoto sa Univerziteta Hokkaido dosadašnji navodi su potvrđeni, a naučnici su i konačno shvatili pomoću kojih mehanizama lignje lete.

Yamamoto je sa svojim timom u julu 2011. godine pratio veliku grupu lignji vrste Todarodes pacificus oko 600 kilometara od obale Tokija. Kada im se brod približio, ove lignje dužine 20 centimetara su se izbacile iz vode i letjele preko 30 metara brzinom od 11,2 metra u sekundi.

Prema riječima naučnika, lignje let postižu tako što izbace veliki i brz mlaz vode iz svog tijela. Kada izađu iz vode, šire svoja peraja sto im daje aerodinamični oblik i stvara potisak, prenosi Wired.

Naučnici vjeruju da je ovo neka vrsta odbrambenog mehanizma koja lignjama omogućava da pobjegnu od predatora. Lignje mogu letjeti samo unazad.