Nauka
0

Mornarica planira izgradnju leteće podmornice

Sarajevo-x.com
Kormoran, nevidljivi automatski mlaznjak opremljen kratkodometnim naoružanjem ili opremom za nadgledanje napravljen je tako da se može lansirati iz silosa za Trident rakete na nekim podmornicama američke mornarice Ohio klase iz perioda Hladnog rata.

Ovakve podmornice koje su nekada prenosile nuklearne rakete nisu više u tolikoj mjeri korisne, te je odlučeno da bi Kormoran mogao iskoristiti prazne silose za drugu vrstu automatske letjelice za špijunažu ili uništenje meta u blizini obale.

Odgovor "The Skunk Works" je letjelica od četiri tone sa galebovim krilima izgrađenim na trupu tako da se mogu uklopiti u silos rakete.

Letjelica je izgrađena od titanijuma, a svi prazni prostori ispunjeni su plastičnom pjenom. Ostatak trupa ispunjen je inertnim gasom pod pritiskom. Zaptivači na napuhavanje čuvaju vrata oružja, te usis i mlaznik motora od prodiranja vode.

"Ruka krana" s podmornice izbacuje letjelicu na površinu vode. Kada se nađe na vodi pale se raketni motori i Kormoran polijeće. Nakon završetka misije, letjelica u skladu sa primljenim koordinatama sa podmornice leti i slijeće na more. Podmornica potom ispušta podvodno prevozno sredstvo koje preuzima plutajuću letjelicu.

The Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) finansira ispitivanja nekih dijelova sistema, koja bi trebala biti završena do septembra, nakon čega će Darpa odlučiti da li će finansirati prototip letjelice.