Nauka
1

Moguć udar asteroida u Zemlju 2032. godine

SRNA
Ukrajinski astronomi otkrili su veliki asteroid koji bi mogao da udari u Zemlju 2032. godine, ali procjenjuju da je rizik da se to dogodi mali, saopštili su danas stručnjaci.

Asteroid prečnika 410 metara, koji je dobio ime 2013 TV135, otkrila je prošlog vikenda krimska opservatorija na jugu Ukrajine, a danas su to otkriće potvrdili astronomi u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Rusiji.

Asteroid je klasifikovan kao potencijalno opasan, što je opis koji se dodjeljuje nebeskim tijelima koja svojom orbitom priđu na manje od 7,5 miliona kilometara od Zemljine orbite, prenijela je agencija RIA Novosti.

Minimalna udaljenost između orbita ovog asteroida i Zemlje trenutno je procijenjena na 1,7 miliona kilometara.

Šanse da se 26. augusta 2032. godine dogodi sudar su jedan prema 63.000.

Astronomi će kasnije biti u mogućnosti da preciznije procijene rizik od udara asteroida, a 2028. godine moći će da odrede i lokaciju udara na Zemlji, izjavio je Timur Krijačko iz krimske opservatorije.

"Ovo je veliki zadatak za našu svemirsku industriju", napisao je danas na Twitteru potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Ukoliko bi ovaj asteroid udario u Zemlju, nastala bi eksplozija jednaka detonaciji 2.500 megatona TNT, što je 50 puta više od najjače aktivirane atomske bombe u istoriji.