Nauka
0

Mjesec udara više meteorita nego što se ranije smatralo

Sarajevo-x.com
Potencijalno opasni meteoriti iz svemira male veličine, udaraju u površinu Mjeseca mnogo češće nego što je ranije očekivano, pokazuje studija američke agenicije NASA.

"Vidjeli smo 11, a moguće je i 12 lunarnih udara, od kada smo započeli posmatranje površine Mjeseca prije godinu dana", rekao je Bill Cooke, rukovodilac odjela u agenciji NASA. "To je četiri puta više udara nego što je računarska simulacija predvidjela".

Ako daljnje istraživanje dokaže ovu tendenciju, to bi moglo imati velikog uticaja na planove slanja ljudi na Mjesec, navedeno je u zvaničnoj izjavi iz agencije NASA.

Sudar sa svemirskim odjelom ili modulom za stanovanje, čak i sa malim objektom, bi bio fatalan.

Većina meteroita izgore prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu. Masovne pojave "zvijezda padalica" izazvane su meteoritima veličine zrna pijeska ili graška. Ali i objekti veličine košarkaške lopte izgore prilikom prolaska kroz atmosferu Zemlje, prije nego što udare u njenu površinu.

Na Mjesecu, zbog nedostatka atmosfere, svi meteoriti udaraju u površinu.

"Odsjaji koje vidimo pri posmatranju su izazvani Leonidovim meteoritima, veličine 5 do 8 centimetara u prečniku", izjavio je Cook. Oni udaraju u površinu Mjeseca sa energijom koja je ekvivalentna udaru 60 do 120 kilograma TNT-a.

Leonidovi meteoriti su zaostaci komete, i posebno su opasni jer je smjer njihovog kretanja suprotan smjeru naše orbite oko Sunca, tako da u njih udaramo sa većom snagom nego što je to slučaj kod ostalih svemirskih objekata. Ovo rezultuje u većem oslobađanju energije prilikom udarca.

"Trebamo provesti više vremena u proučavanju Mjeseca", rekao je Cook. ''Sa više podataka možemo izvesti jače zaključke o broju udara''.

Vezani članci