Počelo testiranje
10

Matičnim ćelijama do izlječenja osoba s oštećenom kičmom

Klix.ba
Pacijentima sa oštećenom kičmom se nakon injekcije matičnih ćelija vraćao osjećaj u dijelove tijela koji su ranije bili paralizirani. Naučnici su izjavili da su ohrabreni nakon što su dva od tri pacijenta u univerzitetskoj bolnici Balgrist u Cirihu u Švicarskoj pozitivno reagovala na terapiju matičnim ćelijama.

Svakom pacijentu je u oštećeni dio kičme ubrizgano oko 20 miliona nervnih matičnih ćelija, četiri do osam mjeseci nakon povrede.

Prije terapije niko od pacijenata nije osjećao ništa ispod grudnog koša. Samo tri mjeseca nakon terapije dvojici pacijenata se počeo vraćati osjećaj. Nakon šest mjeseci mogli su osjetiti dodire i toplotu između grudi i pupka. Treći pacijent nije osjetio nikakve promjene.

Naučnici vjeruju da matične ćelije pomažu regenerisanju mijelinskog omotača oštećenih živaca, što poboljšava protok moždanih signala. Druga teorija je da matične ćelije smanjuju upalu postojećih živaca.

Istraživanje na ovim pacijentima će se nastaviti i u narednim godinama kako bi se vidjelo da li će osjećaj ostati prisutan. Terapija će biti urađena na još devet pacijenata.