Nauka
0

Masivni asteroid napravio veliki krater na Jupiteru

Sarajevo-x.com
Asteroid veličine Titanica, koji je pogodio Jupiter u julu 2009. godine, ostavio je "ožiljak" u vidu kratera, tvrde naučnici.

Velika stijena duga oko 500 metara je pogodila Jupiter i napravila rupu veličine Pacifika. Ovo je prvi put da su naučnici pratili udar jednog asteroida. Prije se vjerovalo da Jupiter pogađaju samo ledene komete koje privlači njegova gravitacija.

Naučnici su rekli da je ovo "intrigantno" otkriće koje nas podsjeća da je solarni sistem "kompleksno i nasilno mjesto". Amaterski astronom Anthony Wesley je 19. jula 2009. godine prvi primjetio udar asteroida iz opservatorija u svom domu u Novom Južnom Velsu u Australiji.

On je pomislio da se radi o tamnoj tački na Jupiteru, ali kada je pogledao iz boljeg ugla, vidio je da je tačka potpuno crna, te je shvatio da se radi o udaru asteroida. Nakon toga je kontaktirao NASA-u. Do sada je bilo potpuno nejasno šta je uzrokovalo pojavu tamne tačke na Jupiteru, piše "Daily Mail".

Naučnici su koristili podatke tri infracrvene kamere kako bi analizirali Jupiterovu atmosferu, sadržaj određenih gasova i krhotine nastale nakon udara. Zaključili su da je udar asteroida jednak eksploziji pet gigatona TNT-a, a da su krhotine dospjele visoku u atmosferu, čak iznad oblaka.

Pratili su i gasove poput amonijaka koji su se podigli u atmosferu nakon udara.

"Činjenice pokazuju da se dogodio udar, i to udar asteroida, a ne komete. Solarni sistem je kompleksno, nasilno i dinamično mjesto. Mislim da nas očekuje još iznenađenja. Mnogo je nepoznanica u solarnom sistemu", rekao je astronom Glen Orton iz NASA-ine laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji.

Udar asteroida se dogodio tačno petnaest godina nakon što je Jupiter pogodila kometa Shoemaker - Levy 9.

"Rezultati analize fotografija iz 2009. godine i fotografija komete Shoemaker-Levy su pokazali različitosti između objekata koji su pogodili Jupiter", rekao je naučnik Leigh Fletcher sa Univerziteta Oxford.