Značajna otkrića
46

Manabe, Hasselmann i Parisi dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

FENA
Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade u oblasti fizike su Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, objavio je Odbor za dodjelu nagrada.

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dodijeliti trojici naučnika zbog, kako su naveli, revolucionarnog doprinosa našem razumijevanju složenih fizičkih sistema, prenosi Anadolija.

Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann podijelit će nagradu za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrijavanja, navodi se u saopćenju odbora.

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Paris
Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Paris

"Syukuro Manabe pokazao je kako povišeni nivoi ugljendioksida u atmosferi dovode do povišenih temperatura na površini Zemlje. Njegovi su radovi postavili temelje za razvoj sadašnjih klimatskih modela. Klaus Hasselmann stvorio je model koji povezuje vrijeme i klimu. Njegove metode korištene su kako bi se dokazalo da je povišena temperatura u atmosferi posljedica ljudske emisije ugljendioksida", navodi se u saopćenju.

Nagrada je dodijeljena i naučniku Giorgiju Parisiju za otkriće međudjelovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmjera.

"Giorgio Parisi otkrio je skrivene uzorke u nesređenim složenim materijalima. Njegova otkrića su među najvažnijim doprinosima teoriji složenih sistema", navodi se u saopćenju.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stockholmu i norveškom Oslu, od 4. do 11. oktobra.

Riječ je o nagradama za dostignuća iz oblasti medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskom pronalazaču Alfredu Nobelu (1833.-1896.).

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku je dodjeljivana u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.