Nauka
0

Ljubitelji astronomije u Sarajevu uživali u pogledu na nebo

Piše: E. B.
U srijedu su na platou ispred Osnovne škole "Skender Kulenović" u sarajevskom naselju Dobrinja ljubitelji astronomije imali priliku za gledanje nebeskih tijela.

Nekoliko desetina građana, među kojima je bilo i stranaca, prisustvovalo je ovom javnom događaju, a posmatrane su tri planete: Mars, Jupiter sa svojim satelitima (Io, Europa, Ganymede i Callisto), te Saturn.

Osim planeta Sunčevog sistema, posjetioci su imali priliku posmatrati Mjesec, te zvjezdani skup M13 (Hercules Globular Cluster) u kojem se nalazi više od 300.000 zvijezda. Za uporedbu, sa Zemlje golim okom na nebu vidimo oko 6.000 zvijezda.

"Odziv je bio dobar i ovo je bilo jedno lijepo druženje sa ljudima koje interesuje svemir oko nas. Ono što me posebno raduje je veliki broj djece koja su bila prisutna", poručio je Alan Ćatović, koji je sa suorganizatorom događaja Džanom Jašarevićem na kraju večernjeg druženja izvršio snimanje planete Saturn koristeći kameru QHY-5II i Tele Vue Powermate 5x barlow, spojenim na glavni teleskop.

Rezultat je fascinantan - jedna od najboljih fotografija šeste planete od Sunce snimljena ikada na prostoru Bosne i Hercegovine.