Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
A šporet, plinski pogotovo, i frižider je primjerenije spojiti na dupe, nego na srce.... :-)
Ma ti pojma nemaš. Kad spojiš pacemaker puls poraste ???? Jel\' to učite na elektrotehnici ???? Pacemaker mijenja vodič ritma i ispravlja nepravilnosti. Decenijama se već koriste \"pametni\" pacemakeri. Isključe se kad srce pruzme vođenje ritma. U stanju mirovanja pacemakera dakle kad srce radi, a pacemaker miruje teoretski je moguće da se puni za to vrijeme, srce ionako radi i proizvodi energiju. Pa mobitele je moguće puniti pokretima disanja. Ne znam stvarno šta ti nije jasno. Ideja je odlična !
stvarno mi se mrsko naduravat sa nekim ko ne shvata prva dva zakona termodinamike. srce ne pumpa nikad onako bezveze, proizvodeci visak energije. kad spavas, puls ti padne. kad hodas uzbrdo, puls poraste. kad spojis pacemaker, puls poraste. da je ikako moguce, srce bi stalo kad spavas - ali nije moguce. ne stane ni kod hibernacije nekih zivotinja, samo jako uspori. dva su pitanja - kolike je snage pacemaker i koliko je zdravo srce pacijenta. inace srce ima odredjeni broj otkucaja u zivotu. kao i svaka pumpa, ima svoj vijek trajanja. kao i sve u zivotu, pitanje je prioriteta. nesto se trguje za nesto. u ovom slucaju smanji se vijek trajanja srca, ali ako je to jos uvijek duze nego vijek trajanja bez pacemakera ili nego vijek trajanja sa pacemakerom sa baterijama - onda je to racionalna odluka.
Ma hajde prosvijetli me malo.... Bože čemu služe ograničeni i neduhoviti ??? 1. Srce samo je pumpa koje pumpa krv. 2. Energija nastaje stalnom izmjenom Na i K na ćelijskoj membrani i tako se stvara električni potencijal koji pokreće srce. 3. Srce ima električni sprovodni sistem koji ima nadređene i podređene centre. 4. Kad se p.o.j.e.b.u i rad srca nije pravilan, stupa na snagu pacemaker. 5. Pacemaker ima bateriju koja se u neko doba potroši i ne radi više. 6. Kapiraš li sve do sada ili ti treba nacrtati ? 7. Da ne otvaraš pacijenta svaki put i ne mijenjaš mu bateriju koristiš već postojeći električni potencijal, jer pacemaker ne radi 24 sata, pogotovo oni \"pametni\" koji se isključuju kad se ritam ustabili. 8. Eto u tim pauzama kad srce preuzme vođenje ritma, a pacemaker je isključen, može se teoretski koristiti električni potencijal srca i puniti pacemaker u mirovanju, stručnjače za elektriku.
ako je tako kao sto ti kazes - zasto onda ne spojimo tv, frizider i sporet na srce? :D
pa srce pravi energiju za pumpanje krvi. ako spojis pacemaker, onda srce mora praviti energiju i za njega. znaci to je dodatni napor za srce. kao kad nosis dodatni teret na ledjima - jel ti lakse za srce ili isto? to su ti samo zakoni termodinamike - nema besplatnog rucka.
nije majka muju karala sto se kock\'o, nego sto se vadio
@... Dodatni napor ??? Kakav ? Srce ionako kuca..... i stvara energiju..... zašto je ne iskoristii ? Meni je ideja super !
@@commi ...biseru moj, ne budi bukvalac :)...zato je u prvom komentaru upitnik (znaš ono, dilema, diskusija)...
perpetuum mobile je energetski zatvoren sistem - nema priliva nove energije. ovaj fol sa srcem nije zatvoren sistem, jer energija stalno dolazi iz hrane.
e moj inzinjer, na sta si ti gubio vrijeme u lukavici. energija za rad srca dolazi iz hrane.
@commi Komentar na mjestu i s vezom, ko ne konta, njegov problem.....
Kad se potroši, pacijent dobije tahikardiju i časkom ga napuni..... Hahahahahahahaha, odlično ! A možda mogu primjeniti i punjač na disanje, ako može za mobitel, što ne bi moglo i za pacemaker ?
...srce generiše el. energiju za pacemaker...koji onda \"pogura\" rad srca kad treba...pa ti sad vidi :)
nigdje veze ti komentar.