Nauka
6

Kucanje srca bi moglo napajati pejsmejkere

Klix.ba
Američki istraživači su napravili uređaj koji bi pomoću kucanja srca mogao proizvesti dovoljno električne energije za normalno i neometano funkcionisanje pejsmejkera. Trenutno je za svaku zamjenu baterija u ovom aparatu potrebno izvršiti operativni zahvat.

Prvi testovi su pokazali da uređaj stvara oko deset puta više električne energije nego što je to potrebno za rad pejsmejkera. Međutim, kako bi pokazali da je uređaj siguran za korištenje, naučnici će morati uraditi klinička testiranja.

Piezoelektrični materijali stvaraju električni naboj kada im se promijeni oblik. Koriste se u nekim mikroskopima kako bi konvertovali vibracije u električne signale.

Naučnici sa Univerziteta u Michiganu pokušavaju iskoristiti kucanje srca kao izvor električne energije. Tokom testova osmišljenih da simuliraju različite brzine kucanja srca je stvoreno dovoljno električne energije za rad pejsmejkera. Dizajneri sada žele testirati uređaj na stvarnom srcu i ugraditi ga u komercijalne aparate, prenosi BBC.

Dr. Amin Karami kaže da se baterije pejsmejkera moraju mijenjati svakih sedam godina.

"Mnogi pacijenti su djeca koja žive sa pejsmejkerima mnogo godina. Zamislite koliko operacija će moći izbjeći ukoliko se implementira ova tehnologija", kazao je Karami.

Profesor Peter Weissberg, direktor britanske fondacije Srce, je rekao: "Nove tehnologije tokom posljednjih godina su omogućile ljudima da mnogo rjeđe mijenjaju baterije. Ovaj uređaj bi mogao biti još jedan korak na tom putu. Ukoliko istraživači usavrše tehnologiju tokom kliničkih ispitivanja, ona bi još više smanjila potrebu za zamjenom baterija".