Tu je Cezar prešao Temzu
0

VIDEO / Kod Londona otkriveno antičko rimsko selo

Sarajevo-x.com
Selo formirano prije gotovo 2.000 godina, uz rimsku cestu koja vodi prema zapadu iz Londona, otkriveno je prilikom iskopavanja za potrebe izgradnje novog hotela. Ostaci ceste i sela, grobovi - uključujući i kosture u jarkovima koji su još uvijek zagonetni za arheologe - i hiljade artefakata, među kojima je predrimski nakit pronađeni su u Syon Parku u blizini Temze u Isleworthu. Tu je bio londonski dom vojvoda od Northumberlanda čak četiri stoljeća, piše list "Guardian".

Ostaci su otkriveni tek nekoliko stotina metara od mjesta gdje je, prema lokalnim predanjima, Julije Cezar prešao Temzu 54 godine prije nove ere, pobijedivši britanskog zapovjednika Cassivellaunusa i njegove saveznike.

Među ostacima su pronađeni posuđe, ručni mlin od kamena, kovanice, bodeži, nakit, uključujući i zlatnu narukvicu iz bronzanog doba. Zanimljivo je da su u grobovima prnađeni predmeti, prvenstveno nakit, koji možda potječu iz vremena davno prije Rimljana, te se sad proučavaju u Londonu.

Arheolozi ističu kako je ovaj pronalazak vrijedan, rijedak uvid u svakodnevni život poljoprivrednog sela na periferiji Londiniuma (historija Londona počinje formiranjem rimskog naselja Londinium), te napominju da je sve bilo samo na pola metra ispod površine zemlje.

Ostaci sela su sačuvani u srcu gusto naseljenog predgrađa zahvaljujući stotinama hektara parka koji okružuje kuću u kojoj su boravili vojvode. Većina poljoprivrednih sela oko rimskog naselja uništena su kasnijim razvojem i izgradnjom. Iskopavanje je obavljeno prije dvije godine, ali pronalasci su objavljeni tek danas. Neki od artefakata će biti prikazani u novom hotelu Waldorf Astoria, koji bi trebao biti otvoren na ovom mjestu kasnije ove zime.