Nauka
45

Kiša meteora moguća 24. maja u zoru

Klix.ba
U noći sa 23. na 24. maj očekuje nas prolaz kroz mlaz sitnih i krupnijih čestica koje iza sebe ostavlja kometa 209P/LINEAR, koja će se Zemlji 29. maja približiti na samo osam miliona kilometara.

Novi meteorski potok nazvan je "Cameloparadalidi" (Žirafa) po istoimenom sazviježđu iz kojeg će svi meteori prividno izlaziti, (tzv. radiant).

Radi se o potpuno novom i "nepotrošenom" potoku meteora, pa se mogu očekivati spektakularne zvijezde padalice. Prema nekim procjenama, moglo bi se opažati od 100 do 200 meteora na sat, pa bi ovaj Žirafin potok mogao nadmašiti i čuvene augustovske Perseide. No, kako kaže Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion, "treba biti oprezan, može se desiti da ne bude nikakvog spektakla, ali vrijedi potrošiti ovu noć na posmatranje, naravno, ukoliko bude vedro".

Višestruke struje otpadaka od komete 209P/LINEAR presjecaju Zemljinu orbitu približno svakih pet godina. Meteori prividno izlijeću iz radijanta koji je blizu zvijezde Sjevernjače, no oni se pojavljuju na cijelom nebu i nije potrebno gledati direktno u tom smjeru. Duži tragovi meteora se mogu očekivati na većim udaljenostima od radijanta. Važno je biti na što tamnijem mjestu ili makar u sjeni od jačih upadnih svjetlosti.