Nauka
13

Kina više nema kontrolu nad svojom svemirskom stanicom, postoji opasnost od pada

Klix.ba
Na konferenciji za novinare kineski zvaničnici su potvrdili ono što su mnogi posmatrači dugo sumnjali - Kina više nema kontrolu nad svojom svemirskom stanicom.

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 je bila u orbiti planete blizu pet godina, ali je nedavno dekomisionirana i kineski astronauti su je vratili na površinu. Na konferenciji za novinare prošle sedmice, Kina je najavila da će se svemirska stanica vratiti natrag na zemlju u nekom trenutku krajem 2017. godine.

Normalno, svemirska stanica će biti prisiljena izgorjeti u atmosferi, ali je ova vrsta sagorjevanja pod kontrolom. Međutim, čini se da kineska svemirska agencija nije sigurna kada će Tiangong-1 ponovo ući u atmosferu, što znači da je stanica na neki način oštećena i Kina više nije u stanju da je kontrolira.

"To je važno, jer znači da svemirska stanica neće moći izgorjeti na kontroliran način. Sve što znamo je da će se spaliti u nekom trenutku krajem 2017. godine, ali je nemoguće predvidjeti tačno kada i gdje. To znači da postoji šansa da krhotine od pada svemirske stanica padnu i udaren u naseljeno područje. Srećom, teško da će bilo ko biti povrijeđen. Većina dijelova svemirske stanice će izgorjeti u atmosferi, a ostaci vjerovatno neće sletjeti u naseljeno područje", poručeno je s press konferencije.

Ipak, posmatrajte nebo krajem iduće godine. Nikad se ne zna šta bi moglo pasti.