Parirat će najboljim
1

Kina planira napraviti najveći azijski optički teleskop

D. B.
Univerzitet u Pekingu je predstavio ambiciozni plan za izgradnju najvećeg azijskog optičkog teleskopa.

Novi teleskp će imati otvor blende od 6 metara do 2024., dok će njegovo ogledalo biti prošireno na 8 metara do 2030. godine. Projekt nazvan Expanding Aperture Segmented Telescope (EAST) će značajno povećati kineske mogućnosti za posmatranja optičkoj astronomiji.

Ako sve prođe prema planu, novo postrojenje će postati prvi optički teleskop svjetske klase na istočnoj hemisferi, koji će moći parirati teleskopima na zapadnoj hemisferi kao što su Mauna Kea na Havajima, Atacama u Čileu i teleskop na Kanarskim otocima.

EAST će se graditi na planini Saishiteng blizu grada Lenghu u provinciji Qinghai na visini od 4.200 metara, a sastojat će se od 18 heksagonalnih segmenata ogledala, nešto slično kao u slučaju NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb. Prečnik ogledala će iznositi 6 metara.

Druga faza projekta će podrazumijevati dodavanje prstena od još 18 heksagonalnih segmenata oko ogledala, tako da će prečnik iznositi više od 8 metara do 2030. godine.

Procjenjuje se da će projekt koštati između 69 i 84 miliona dolara.

Kina je već napravila najveći svjetski radio teleskop pod nazivom FAST, a ima i ambiciozne planove za pokretanje velikog svemirskog opservatorija Xuntian krajem 2023. godine. Xuntian će biti zadužen za velika svemirska istraživanja, a očekuje se da će s radom početi 2024. godine. Za razliku od NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb, Xuntian će biti dovoljno blizu Zemlji za održavanje. Bit će težak više od 10 tona i veličinom će odgovarati autobusu, sadržavat će napredne detektore, a otvor blende će iznositi dva metra.

Kina je uspješno testirala i prvi svemirski teleskop poznat kao "oko jastoga", koji će omogućiti istraživačima da precizno snime rendgenske snimke svemira. Teleskop nazvan Lobster Eye Imager for Astronomy (LEIA) je težak 53 kg te je već snimio visokokvalitetne fotografije izvora rendgenskih zraka u kosmosu.