U svemir nosi pola tone zaliha
0

Kapsula kompanije SpaceX spremna za lansiranje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kalifornijska kompanija SpaceX je spremna za stvaranje historije. Njihova kapsula je spremna dostaviti pola tone zaliha na svemirsku stanicu.

To će biti prvi put da jedna privatna kompanija uradi nešto tako. Ovaj posao obično rade letjelice koje pripadaju državnim svemirskim agencijama, kao što su NASA i ESA.

Bespilotni teretni brod Dragon je spojen sa raketom Falcon 9, koju je napravila kompanija SpaceX.

Lansiranje bi trebalo početi u 04:55 po lokanom vremenu.

''Nema dvoumljenja, ovo je historijski let. Postoje samo četiri nacije, grupe nacija, čije su se letjelice spajale sa Međunarodnom svemirskom stanicom: Evropa, Rusija, Sjedinjene Američke Države i Japan'', rekao je Gwynne Shotwell, predsjednik kompanije SpaceX.

Iako je obilježena kao demonstrativna, ova misija ima veliku važnost jer označava veliku promjenu u načinu na koji vlada SAD-a želi da radi neke misije u svemiru.

SpaceX i još jedna privatna firma, Orbital Space Corp, su dobili ugovore vrijedne jednu milijardu dolara kako bi snabdijevali svemirsku stanicu potrebnim zalihama i opremom. Orbital će prvu posjetu stanici izvršiti krajem ove godine. Koristit će raketu Antares i kapsulu Cygnus, piše BBC.

Ovakav pristup svemirskim misijama bi trebao da da više vremena i prostora NASA-i da se koncentriše na planiranje misija koje dosežu mnogo dalje od Zemlje, na asteroide i Mars.

Ukoliko sve bude išlo po planu, Dragon će se spojiti sa svemirskom stanicom u utorak.

''Ovo je testni let. Ono što je najvažnije je da naučimo nešto novo. Nadamo se da ćemo naučiti mnogo i da ćemo napraviti veliki napredak'', kazao je Shotwell.

Prema ugovoru sa NASA-om, Dragon mora obaviti 12 misija dostave zaliha na svemirsku stanicu. Međutim, kompanija SpaceX se nada da će dobiti i ugovor za prevoz astronauta do svemirske stanice i nazad.

Zbog toga je kapsula od samog početka dizajnirana za prevoz osoblja. Kompanija sada radi na razvoju sistema za održavanje života i sigurnosnih sistema koji će omogućiti letove Dragona sa posadom.