Nova teorija
0

Kako je originalno izgledala Sfinga?

Sarajevo-x.com
Sfinga, čuvar egipatskih piramida u Gizi, nadomak Kaira, originalno je imala lice lava, smatraju britanski arheolozi, koji imaju saznanja da je ova monumentalna skulptura starija nego što se to ranije mislilo.

Egiptolozi su se dugo sporili oko ovog spomenika, za koji se smatralo da ima glavu faraona, a tijelo lava, te da je izgrađen nedugo nakon prve piramide, prije nekih 4.500 godina.

Ipak, Colin Reader se s tim proračunima ne slaže. On je otkrio da je na ovom području bilo aktivnosti i prije gradnje piramida, a stil gradnje Sfinge, kako ističe, stariji je nego grobovi na tom terenu. Geolog Reader smatra da su kasniji stanovnici ovog područja mijenjali njen izgled.

Na temelju prikupljenih podataka napravljene su slike koje pokazuju kako je Sfinga mogla izgledati prije modifikacije.

Otkriveno je da su glava i tijelo Sfinge neproporcionalni, što bi moglo značiti da originalno ova građevina nije imala glavu faraona. Moguće je, tvrde naučnici, da je zapravo imala i glavu lava jer je upravo ova životinja bila snažan simbol moći, a lavovi su naseljavali okolna područja u doba rane historije Egipta.

Većina egiptologa vjeruje da današnja Sfinga predstavlja kralja Khafru, a neki i da je djelo Khafrinog brata i da je sagrađena između 2550. i 2450. godine prije nove ere.

Geolog Robert Schoch vjeruje da Sfinga mora biti starija, te da na to upućuju istraživanja vodene erozije.

Vodeći egiptolozi nisu oduševljeni ovim teorijama o slavnoj skulpturi jer bi takvi zaključci doveli do mijenjanja historijskih činjenica.