Nauka
16

Još samo nekoliko dana: LHC spreman za "drugu rundu", moguće stvaranje malih crnih rupa

Klix.ba
Kompleksna mašina ispod površine zemlje, Veliki hadronski sudarač, za nekoliko dana počinje svoju drugu sezonu rada.

Kao što su pri prvom pokretanju naučnici zacrtali lov za Higgsov bozon koji je potom i otkriven, ovoga puta istraživači ciljaju na detektovanje ili čak kreiranje malih crnih rupa.

S obzirom da je prvobitno pokretanje pokrenulo niz iracionalnih strahova, ovoga puta to bi moglo da se ponovi s obzirom na ambicije naučnika. Neki od zanimljivih mogućnosti koje pruža sada duplo jači sudarač čestica jeste i svojevrsni kontakt sa paralelnim svemirima sa kojima bi mogli razmijeniti čestice gravitacije.

Mnogi se nadaju da će uspjeti testirati neke od hipoteza koje konkurišu teoriji Velikog praska čime će se ta stara ideja opovrgnuti ili po hiljaditi put potvrditi. Ipak, fizičar Mir Faizal ponajviše je uzbuđen zbog mogućnosti detekcije paralelnog svijeta.

"Sposobnost gravitacije da 'curi' iz jednog svemira u drugi je decenijama stara pretpostavka, i ako je ona tačna u LHC-u ćemo proizvesti male crne rupe. Ono što smatramo paralelnim svemirima zapravo su dodatne dimenzije i to možemo sada možemo provjeriti", rekao je Faizal koji je dodao da bi pojava malih crnih rupa također uzdrmala i samu ideju Velikog praska.

Naime, bit će provjerena hipoteza o "gravitaciji duginih boja" koja pretpostavlja da se beskrajno gusti svemir na početku svoga postojanja nikada nije nalazio u stanju singulariteta, kako to nalaže teorija Velikog praska.