Istraživanje
0

IQ kod tinejdžera se može poboljšati

Sarajevo-x.com
Intelektualne sposobnosti tinejdžera se mogu poboljšati ili pogoršati mnogo više nego što se do sada vjerovalo, otkriva novo istraživanje. Do sada se vjerovalo da intelektualne sposobnosti, izmjerene IQ-om, ostaju uglavnom nepromijenjene tokom života.

Međutim, testovi koji su vršeni na tinejdžerima kada su imali 14 godina, pa ponovo sa 18 godina, pokazuju da se IQ može poboljšati ili pogoršati. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u žurnalu Nature, prenosi BBC.

Studija je uključivala 19 dječaka i 14 djevojčica i svi su bili povrdgnuti skeniranju mozga kao i IQ testovima 2004. i 2008. godine.

Rezultati su pokazali da se promjena u verbalnom testu pojavila kod 39 posto tinejdžera, a da su se kod testa o prostornom rasuđivanju promjene desile u 21 posto slučajeva. Ova istraživanja je vodila profesorica Cathy Price na Univerzitetu College London.

Rezultati pokazuju da možemo biti ohrabreni o poboljšanju nečijeg intelektualnog potencijala, ali nas također upozoravaju da intelektualna sposobnost može biti i umanjena.

"Imamo tendenciju da odredimo dječije intelektualne sposobnosti i shodno tome i njihovo obrazovanje, veoma rano u njihovom životu. Međutim, evo dokazali smo da se inteligencija razvija i mijenja i kasnije", rekla je profesororica Price.

Ona je dodala da za sada cilj istraživanja nije bilo razumijevanje razloga promjena u inteligenciji. Jedno od mogućih objašnjenja za to jeste da je tinejdžersko sazrijevanje vrlo individualan proces.

Zanimljiv je slučaj Sebastiana Fristora (23) koji je od prosječnog nivoa inteligencije, došao do gotovo najvećeg IQ-a u testiranoj grupi. On je dodao da se mučio s matematikom, a već sada planira da upiše doktorske studije u kompjuterskom inžinjeringu. Kaže da je tajna u tome što je u srednjoj školi bio prisiljen da uči nešto što ga ne zanima dok se na fakultetu odlučio za ono što mu je zanimljivo.