Nauka
0

iPod dobio mlađeg brata

Klix.ba
Najprodavaniji prenosni muzički player i jedan od najtraženijih računarskih uređaja – Apple-ov iPod, dobio je svog mlađeg brata.

Apple-ov prenosivi muzički player iPod, walkman novog digitalnog doba i sigurno najcool uređaj koji se pojavio u posljednjih nekoliko godina, dobio je mlađeg brata. Tačnije, njih pet.

iPod Mini, kako je nazvan, dolazi u pet različitih boja, što je još od vremena iMac-a poznata Apple-ova taktika u pridobijanju novih kupaca. iPod Mini je nešto manji od originalnog iPod-a (visok samo 9 cm, širok 5 cm), zbog čega ima i manji kapacitet od 4 GB ili oko 1.000 pjesama – ali, to je cijena povećane portabilnosti. Oklop je urađen od anodiziranog aluminijuma otpornog na ogrebotine, koji gotovo da nema težinu, ali štiti srce uređaja od oštećenja prilikom nošenja u ruksaku, džepu ili za pojasom.

Od starijeg brata preuzete su sve osobine koje su ga učinile tako slavnim – na dodir osjetljivi krug koji služi za kretanje kroz foldere i biranje pjesama, pregledan displej i za korištenje jednostavan softver. Doduše, krug je dorađen tako da su dugmad koja su kod klasičnog iPod-a odvojena, ovdje integrisana na njemu, čime se dodatno uštedjelo na prostoru.

Lijepo je vidjeti da iPod Mini odmah u startu nudi povezivanje preko FireWire, ali i USB2.0 porta, te će i većina PC korisnika moći da ga koristi bez dokupljivanje dodatne FireWire kartice, što je do sada znao biti slučaj. Trajanje baterije je deklarisano na oko 8 sati, a sportski tipovi će biti oduševljeni skip protekcijom od čak 25 minuta. Znači, možete trčati i skakati do mile volje - Mini neće preskočiti. Barem tako tvrde njegovi tvorci.

Apple je Mini Me-a odmah u startu učinio kompatibilnim sa PC i Mac računarima, tako je da odmah dostupan što širem krugu korisnika. Očigledno da je plan dodatno pospiješiti povećanu prodaju player-a postignutu pokretanjem popularne iTunes muzičke prodavnice, u šta se uklapa i cijena od oko 250 USD. (VL)

INFO Online