Nauka
0

Indija testirala sisteme za lansiranje s podmornica

FENA
Indija je u utorak uspješno testirala sisteme koji bi joj omogućili lansiranje balističkih raketa s podmornica, što će umnogome poboljšati njezine nuklearne kapacitete, saopćili su indijski zvaničnici.

Mogućnost lansiranja balističkih raketa s podmornica smatra se važnim elementom nuklearnog odvraćanja jer se time stvara prijetnja nuklearnog uzvraćanja u slučaju da kopneni sistemi budu uništeni, javila je agencija AP.

Indijski mediji javili su da je uspješno lansirana raketa dometa 1500 kilometara, što je ministarstvo odbrane, međutim, negiralo tvrdeći da su samo testirane komponente za podvodno lansiranje raketa.

Indija, zasad ipak ne posjeduje podmornice koje bi mogle lansirati balističke rakete, ali je proizvodnja takvih podmornica najavljena prije nekoliko dana.

"Indijski naučnici i inženjeri sposobni su napraviti laki vodeni (nuklearni) reaktor (LWR) i mi već konstruiramo takav reaktor u podmornicama u Kalpakamu, u južnoj Indiji", istaknuo je bivši šef indijske Komisije za atomsku energiju P. K. Yengar.

Indija u izgradnji nuklearnih kapaciteta, prije svega, ima na umu dugogodišnjeg suparnika, susjedni Pakistan, s kojim je do sada vodila već nekoliko ratova i koji je također nuklearna sila.