Rezultati ankete
0

I naučno dokazano da su 'svi muškarci isti'

Sarajevo-x.com
Muškarci se mnogo bolje slažu oko stvari koje traže kod suprotnog spola, nego što to čine pripadnice nježnijeg spola, stoji u rezultatima ankete provedene među 4000 muškaraca i žena.

Anketa u kojoj je učestvovao jednak broj odraslih muškaraca i žena pokazala je da muškarci imaju skoro iste interese kad se radi o suprotnom spolu, dok žene imaju poprilično različita viđenja o muškarcima, što pomalo dokazuje staru tvrdnju da su 'svi muškarci isti'.

I ženama i muškarcima su podijeljene fotografije različitih muškaraca odnosno žena u dobi od 18 do 25 godina starosti. Ono što je interesantno jeste da su skoro svi muškarci odabrali fotografije mršavijih žena, te onih koje su bile oskudnije odjevene.

Žene su, s druge strane, omiljenima ocijenile različite fotografije ponuđenih muškaraca, mada su i one u određenom broju posegle za fotografijama mišićavih, izrazito zgodnih muškaraca.

Rezultati ove studije, tvrde psiholozi, mogli bi objasniti zašto žene stalno osjećaju potrebu da izgledaju privlačno, mršavo, preplanulo, što u brojnim slučajevima uništava njihovo zdravlje, a prvenstveno vodi u poremećaje prehrane kao što su anoreksija i bulimija.

'Žene su prilikom gledanja i ocjenjivanja fotografija odabirale potpuno različite muškarce, možda najviše obraćajući pažnju na one sa osmijehom na licu. S druge strane, gotovo svi muški participanti su odabrali iste fotografije na kojima su seksipilne žene u zavodljivim pozama, te one sa savršenom linijom', izjavio je psiholog Dustin Wood, jedan od autora istraživanja.

Muškarci i žene imaju drugačije standarde kad je u pitanju suprotni spol, a postoji i činjenica da se žene mnogo više trude da impresioniraju muškarce izgledom, nego što se oni trude da zadive ženu', dodao je Wood.

Studija je objavljena u američkom naučnom magazinu Journal of Personality and Social Psychology.