Nauka
0

Gigantska eksplozija neutronske zvijezde

NINA
Američki astronauti su registrovali gigantsku eksploziju na drugoj strani naše galaksije, u sazviježđu Strijelca, javile su novinske agencije.

Zastupnici agencije NASA su saopštili da je eksploziju registrirao nedavno lansirani satelit opservatorija Swift, s udaljenosti od 50.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Swift je lansiran prije nešto više od mjesec dana radi istraživanja "crnih rupa".

Eksplozija s neutronske zvijezde je za jednu desetinu sekunde, koliko je trajala, emitirala je količinu energiju ravnu onoj koju Sunce emitira za 100.000 godina, navela je agencija Reuters dodajući da je njena snaga bila dovoljna da izazove poremećaje u atmosferi Zemlje.

Neutronske zvijezde su mrtve zvijezde koje su se urušile i stvorile jezgra poluprečnika oko 25 kilometara iz kojih izbija energija. Naučnici kažu da je zvijezda iz koje je nastala eksplozija rijetka vrsta zvana magnetar, koja ima vrlo jako magnetno polje, snage dovoljne da uništi magnetne zapise na daljinama od više desetina hiljada kilometara.

Agencija AP kaže da eksplozija nije bila vidljiva ni golim okom ni klasičnim teleskopima te dodaje da gama zračenje s nje nije prodrlo kroz vanjske slojeve Zemljine atmosfere. Američki astronauti kažu da bi eksplozija kao ta, koja je zabilježena 27. decembra, mogla uništiti većinu ozonskog omotača Zemlje s daljine od 10 svjetlosnih godina, dodajući, međutim, da se najbliža zvijezda magnetar nalazi na 13 svjetlosnih godina od Zemlje.

Eksplozija koja je registrovana instrumentima opservatorije Swift najjača je od ukupno tri koje su astronauti do sada uspjeli zabilježiti za posljednjih 35 godina, koliko su u stanju da instrumentima prate te pojave.