Nauka
46

Fotografije iz svemirske stanice pokazuju ljepotu i krhkost Zemlje

Klix.ba
Foto: NASA
(Foto: NASA)
Tokom vremena provedenog u Međunarodnoj svemirskoj stanici posada koja je živjela tamo uživala je u nekim od najboljih pogleda na planetu Zemlju.

Iz svemirske stanice koja kruži oko 249 kilometara iznad Zemlje do sada je napravljeno više od tri miliona fotografija.

Fotografije koje su napravili astronauti Tim Peake, Tim Kopra i Jeffrey Williams pokazuju izvanredne ljepote i veličanstvenost planete Zemlje. Zapanjujući zalasci sunca nad ogromnim okeanima, visoki planinski masivi i pejzaži koji dominiraju samo su neki od prizora.

Prikazani su također i dijelovi gradova koji sijaju noću, geometrijski obrasci okruženi poljoprivrednim dobrom predstavljaju domove koji izgledaju minijaturno. Fotografije također pružaju uvid u krhkost našeg svijeta.

Britanski astronaut Tim Peake je posebno izgradio svoje ime stvarajući zapanjujuće slike planete Zemlje. Neki od njih uključuju izvanredne prizore kratera Manicouagan u Kanadi, a struktura prstena u obliku asteroida stara je oko 210 miliona godina.

Peake se krajem ovoga mjeseca vraća na Zemlju, a u svemirskoj stanici je proveo šest mjeseci. Iako je napravio mnoštvo fotografija, za takmičenje Insight Astronomy izabrao je dvije. Rekao je kako mu je omiljena spektakularna fotografija izlaska sunca koja otkriva šarene slojeve Zemljine tanke atmosfere. Posada u stanici ima niz Nikon digitalnih fotoaparata i objektiva kojima prave fascinantne fotografije. Također koriste i Red Epic Dragon kako bi napravili 4K snimke iz orbite.

Mnoge od fotografija astronauta koriste naučnici u opservatoriji NASA-e za proučavanje utjecaja promjene sredine.