Utjecaj halobakterije
86

Esktremna suša dovela je do toga da jezero na Havajima odjednom poprimi jarko ružičastu boju

S. Š.
Jezero na Havajima postalo je ružičasto, a kriva je suša (Screenshot)
Jezero na Havajima postalo je ružičasto, a kriva je suša (Screenshot)
Jezero na Havajima misteriozno je postalo jarko ružičasto - a stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ovog bizarnog fenomena. Za ovu "čudnu" nijansu naučnici kažu da je možda kriva suša i upozoravaju da ljudi nipošto ne ulaze u vodu ili je ne konzumiraju za piće.

Јezero, inače bogato ribom, sada liči na prizor iz bajke ili crtanog filma, i nalazi se u nacionalnom rezervatu za divlje životinje Kealia Pond.

Voda jezera u ovom močvarnom području na ostrvu Maui obojena je u jarko roze boju i takva je najmanje od 30. oktobra, kažu zvaničnici, pošto je sadržaj soli u vodi naglo porastao uslijed ekstremne suše.

Uzorci vode poslati Univerzitetu na Havajima sugerišu da halobakterije stoje iza nove nijanse vode, što također navode u američkoj Agenciji za ribu i divlje životinje.

Halobakterije su jednoćelijski organizmi koji uspijevaju u veoma slanoj vodi, poput Velikog slanog jezera i Mrtvog mora. Ta bakterija se smatra takozvanim ekstremofilom zbog svoje sposobnosti da živi u tako ekstremnom okruženju - u ovom slučaju, salinitet vode je dvostruko veći od uobičajenog.

I sam rezervat nosi ime Kealia Pond što u prevodu znači "nataložena so", i što ukazuje na to da je riječ o terenu koji je bogat solima, ali soli su sada još zastupljenije zbog ekstremnih suša koje su zahvatile ostvro Maui.

Potok Vaikapu, koji dovodi vodu sa Zapadnih planina Maui u jezero Kealia, također protiče kroz oblast zahvaćenu jakom sušom. Manji priliv slatke vode također je povećalo koncentraciju soli i osiguralo "udobno utočište" za halobakterije i jarku boju vode.

Oko 90 posto okruga Maui, koji uključuje i druga obližnja ostrva, trenutno je zahvaćeno jednom od najvećih suša koje su zabilježene na tom području.

Naučnici proučavaju kako će globalna klimatska kriza uticati na Havaje, ali generalno postoji uvjerenje da će se suša pogoršati kako se globalna temperatura povećava - čak i u tropskim oblastima, piše Sky News.