Nauka
0

Erupcije vulkana na Islandu donose globalno zahlađenje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Potencijalne nove erupcije vulkana Katla na Islandu mogli bi, prema procjenama američkih naučnika, našoj planeti donijeti ledenu zimu.

"Kad je Katla eruptirala 1700-tih godina, Sjedinjene Američke Države pretrpjele su veoma hladnu zimu", objašnjava Gary Hufford, naučnik regiona Aljaske za National Weather Service. "Rijeka Mississippi zaledila je sjeverno od New Orleansa, a istočnu obalu, posebno Novu Englesku, pogodila je izuzetno hladna zima."

Zavisno od nove erupcije Katla bi mogla uzrokovati ozbiljne promjene vremena, tvrdi naučnik, a prenosi AP.

Drugi islandski vulkan Eyjafjallajokull ne predstavlja direktni problem. Ako lava iz Eyjafjallajokulla istopi glečere sa vrha Katle, taj vulkan bi mogao eruptirati izbacujući ogromne količine pepela u atmosferu.

Naučnici kažu da je historijski dokazano da svaki put kad Eyjafjallajokull eruptira, uslijedi aktiviranje Katle. Jedino pitanje biva za koliko vremena.

"Ako Eyjafjallajokull nastavi s erupcijom, onda se treba zabrinuti", poručuje Hufford i ističe kako je bitno i koliko dugo i koliko visoko u zrak vulkan izbaci pepeo.

Vulkan Mount Pinatubo, naprimjer, izbacivao je 1991. godine pepeo dva dana na visinu od preko 20.000 metara. To je utjecalo na pad temperatura širom svijeta za oko četiri stepena godišnje.

"Kad vulkanski pepeo stigne u stratosferu, tu se zadržava veoma dugo", objašnjava Hufford. "Pepeo postaje veoma jak blokator sunčeve radijacije, zbog čega se temperature u atmosferi snižavaju."

Naučnici će nastaviti posmatrati ponašanje islandskih vulkana.