Od 30. oktobra u muzeju
1

Endeavour danas završava putovanje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Stara svemirska letjelica Endeavour danas završava putovanje prema Kalifornijskom naučnom centru koje je započeto u petak na aerodromu u Los Angelesu.

Ovom spektaklu je prisustvovalo na hiljade ljudi na ulicama Los Angelesa koji su slikali i snimali svemirsku letjelicu, javio je novinar agencije Anadolija.

Svemirska letjelica, duga 37 metara, široka 23 metra, a teška 85 tona, završila je svoju posljednju misiju u kosmosu u junu 2011. godine. Endeavour je prešao ukupno 198 miliona kilometara tokom 25 misija u svemiru.

Letjelica "Endeavour“ je prevezena na "leđima" Boeinga 747 letom preko južne Kalifornije, a zatim je „prošetala“ ulicama Los Angelesa gdje je nekih 20 kilometara prešla na "kolicima" dizajniranim posebno za tu priliku.

Široke ulice olakšale su prolazak ove letjelice, a u jednom dijelu došlo je do poteškoća zbog blago zakrivljene ulice gdje su se nalazile dvije kuće.

Da bi letjelica mogla proći ulicama posječeno je više od 400 stabala, te su uklonjeni dijelovi semafora i električnih stubova.

Tokom Endeavourovog putovanja neka mjesta su satima bila bez struje te je zatvaranje ulica imalo negativan uticaj na trgovinu i promet.

Iz Naučnog centra su obećali da će umjesto posječenog drveća posaditi oko hiljadu novih sadnica. Svemirska letjelica će u Centru biti izložena od 30. oktobra.

Tokom 20 godina Endeavour je izvršio 25 misija i proveo ukupno 299 dana u svemiru. Izgrađen je kao zamjena za Challenger koji je uništen u eksploziji 1986. godine, pri čemu je poginulo svih sedam astronauta.

NASA je 2003. izgubila još jedan 'space shuttle' Columbiju. Prvi let je imao u maju 1992.godine, a posljednji u maju prošle godine.