Iskopan u Indiji
0

Dijamant nadvojvode Josipa prodat za 21 milion dolara

Klix.ba
Jedan od najpoznatijih dijamanata na svijetu je prodat na aukciji za 21 milion dolara. Dijamant nadvojvode Josipa od 76 karata, koji je opisan kao savršen, dolazi iz poznatih rudnika Golconda u Indiji.

Dijamant je prodat anonimnom kupcu tokom aukcije koju je u Ženevi organizovala aukcijska kuća Christie's. Cijena za koju je prodat je uveliko prešla prvobitne procjene koje su iznosile blizu 15 miliona dolara, prenosi BBC.

"Ovo je svjetski rekord za dijamant iz rudnika Golconda. Također, ovo je i svjetski rekord za cijenu po karatu bezbojnog dijamanta. Tržište trenutno nije u najboljoj formi, ali je prodaja bila nevjerovatna", kazao je Francois Curiel, direktor međunarodnog odjela za nakit aukcijske kuće Christie's.

Prijašnji vlasnici ovog dragog kamena, američka juvelirska kompanija Black, Starr & Frost, su izjavili da su vjerovali da će ga kupiti neki muzej.

Jean Marc Lunel, specijalista za dijamante, je rekao da je dijamant nadvojvode Josipa cijenjen zbog najvećeg kvaliteta oblika, boje i čistoće, a također ima i dugu historiju.

Dragi kamen je nazvan po nadvojvodi Josipu Augustu od Austrije, princu mađarske linije Habsburgovaca, koji ga je ostavio u sefu banke 1933. godine.

"Tri godine kasnije je prodat jednom bankaru i čuvan je u Francuskoj. Ostao je neotkriven tokom Drugog svjetskog rata", rečeno je iz aukcijske kuće.

Dijamant je nakon toga prodat 1961. godine te još jednom 1993. godine.