Nauka
0

Deset najsmrtonosnijih životinja

Sarajevo-x.com
Divljina je dom najljepših, ali istovremeno i najopasnijih stvorenja na svijetu. Iako je njihov izgled zadivljujući, djeluje nježno ili krhko, neke od tih životinja godišnje ubiju nekoliko miliona ljudi. Da biste znali koga u divljini trebate izbjegavati, portal LiveScience.com objavio je spisak deset najopasnijih životinja.

[SLIKA]5[/SLIKA]1. Komarac Većina ujeda komaraca užasno svrbi, a kada na vašu kožu sleti ovaj mali iritirajući insekt osjetite užasan svrab. Činjenica da su većina komaraca prenosnici malarije svrstava ih na prvo mjesto najsmrtonosnijih životinja. Mali insekti naime godišnje ubiju oko dva miliona ljudi.

2. Kraljevska kobra Na području južne i jugoistočne Azije živi kraljevska kobra koja je najveća zmija otrovnica na svijetu. Nisu rijetki primjerci dužine od 4,5 metara, a rekordna veličina je 5,7 metara. Od 50.000 mrtvih koji su podlegli nakon ujeda zmije, ova zmija odgovorna je za više od 50 % tih smrti.

[SLIKA]3[/SLIKA]3. Meduza Najsmrtonosnije meduze žive u morima na sjeveru australije. Ova životinja može imati čak i 60 krakova dugih i po pet metara. Svaki krak ima oko 5.000 otrovnih ćelija, sasvim dovoljno da ubije i do 60 ljudi.

4. Bijela ajkula Ova životinja dostiže dužinu i do šest metara, a može biti teška čak i 2.000 kilograma. Krv u vodi privlači ove životinje, a kada je osjete, koriste svih svojih 3.000 zuba i grizu sve što se kreće.

[SLIKA]1[/SLIKA]5. Afrički lav Nakon tigra, lav je sljedeći na ljestvici veličine mačaka, pa to znači da je najveća kopnena zvijer Afrike. Mnogi smatraju da su ove životinje savršeni lovci i ukoliko nekada vidite jednu od njih, nadajte se da nije gladna. Lavove ne zovu bez razloga "kraljevima džungle".

6. Krokodil Krokodili su red tropskih grabežljivaca. Uz ptice, to su jedini do danas preživjeli "potomci" velike grupe gmazova. Zbog koštanog oklopa, krokodile nazivaju i oklopljenim gušterima. Svi danas živući krokodili žive u rijekama i jezerima, a najopasniji su oni koji žive u slanim vodama Australije. Ove životinje jako dobro plivaju i prikrivaju se u vodi tako što miruju uronjeni u vodu pri čemu im izviruju jedino oči i nosnice. Svoj plijen, nevjerovatnom brzinom uvlače u vodu iz koje sigurno neće više izaći.

[SLIKA]4[/SLIKA]7. Slon Nije svaki slon ljubazan i sladak kao Dumbo. Naime, godišnje ove životinje ubiju više od 500 ljudi širom svijeta. Afrički slonovi su u prosjeku teški oko 8.000 kilograma.

8. Polarni medvjedi U zoološkim vrtovima svako poželi da zagrli polarnog medvjeda i ponese ga kući, ali u divljini ove životinje nisu nimalo raspoložene za druženje sa ljudima – polarni medvjedi bi vas radije pojeli. Ako se nekada uspijete približiti mladunčetu polarnog medvjeda, budite svjesni da bi vam u jednoj minuti mogao otkinuti ruku svojom ogromnom šapom.

[SLIKA]2[/SLIKA]9. Bizon Bizon je zvijer teška oko 750 kilograma sa dva oštra roga. Ukoliko se nekada nađete pored ove životinje, bit će dobro ako je samo jedan bizon u pitanju. Naime, prava opasnost nastaje tek kada naiđete na cijelo stado bizona. Bez problema će pregaziti vaše krhko tijelo.

10. Otrovna zlatna žaba Zlatna žaba, poznata i kao 'terribilis' što u bukvalnom prijevodu znači strašna, tako je otrovna da čak i dodir njene kože može biti opasan. Svaka od ovih životinja u sebi nosi dovoljno otrova da bi mogla ubiti deset ljudi. Hrani se od komaraca i drugih insekata, a njena otrovna žućkasta izlučevina nastaje u bradavičastim žlijezdama smještenim u blizini očiju. Kod drugih žaba te žlijezde služe za vlaženje kože.