Nauka
0

Da li obrezivanje utiče na seksualni život?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je pitanje obrezivanja iznimno bitno, ne samo za seksualni život već i u borbi protiv širenja side.

U studiji koju je sprovela Kimberley Payne iz centra "Riverside Professional" u Otawi učestvovalo je 40 muškaraca; 20 obrezanih i 20 neobrezanih.

Istraživači su posmatrali pokrete penisa kod učesnika studije dok gledaju erotske filmove. Vršena su mjerenja veličine penisa i pritiska koji stvara.

Prema dobivenim rezultatima, nije bilo razlika u doživljaju između te dvije grupe ispitanika.

Tim na Univerzitetu u Michiganu koji je predvodio Robert Van Howe, koristio je slične metode za svoju studiju. Međutim, ovaj tim je ustanovio razlike u doživljaju erotskih nadražaja kod obrezanih i neobrezanih mušakaraca.

Van Howe vjeruje da je prilikom obrezivanja, odstranjeno pet osjetljivih tačaka na penisu koje podstiču jači seksualni doživljaj muškarca.

"Glavić obrezanog penisa je manje osjetljiv na nježne dodire. Obrezivanje ugrožava najosjetljivije tačke na muškom spolnom organu", naglasio je Van Howe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je 28. marta dokument kojim podržava obrezivanje radi prevencije širenja virusa HIV.

Tri studije sprovedene u istočnoj Africi potvrdile su tvrdnju da obrezani muškarci rjeđe bivaju inficirani HIV virusom.