Neopisana vrsta
341

Crv pronađen u sibirskom permafrostu oživljen nakon 46.000 godina

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naučnici su otkrili ženku mikroskopskog okruglog crva koja je bila zaglavljena duboko u sibirskom permafrostu već 46.000 godina, objavio je Washington Post.

Kada su ga oživjeli, crv je počeo da se razmnožava procesom koji se zove partenogeneza, za koji nije potreban partner.

Prema saopštenju za javnost, crv je proveo hiljade godina u tipu mirovanja koji se zove kriptobioza. U tom stanju, koje može trajati gotovo beskonačno, svi metabolički procesi pauziraju, uključujući "reprodukciju, razvoj i popravku", prema Univerzitetu Hawaiʻi u Manoi.

U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu PLOS Genetics , naučnici su izvijestili da su nakon sekvenciranja genoma crva, naučnici rekli da pripada "neopisanoj vrsti".

Prethodno su nematode Plectus murrayi i Tylenchus polyhypnus uskrsnule iz mahovine i herbarskih uzoraka nakon nekoliko desetina godina, prema Live Science. Međutim, ova nova vrsta, nazvana Panagrolaimus kolymaensis, mirovala je desetinama hiljada godina duže.

Biolog Holly Bik procjenjuje da postoje milioni vrsta nematoda koji žive u raznolikim okruženjima poput okeanskih rovova, tundre, pustinja i vulkanskog tla. Naučnici su do sada opisali samo 5.000 morskih vrsta.

William Crow, nematolog sa Univerziteta Florida koji nije bio uključen u studiju, rekao je za Post da bi ovaj crv mogao pripadati vrsti koja je izumrla u posljednjih skoro 50.000 godina.

Činjenica da je crv preživio sve te godine nije šok za naučnike, koji godinama znaju da mikroskopski organizmi, poput crva koji se ovdje proučava, mogu zaustaviti svoje biološke funkcije kako bi preživjeli čak i u najtežim uvjetima, navodi se u saopštenju za javnost.