Zdravlje
6

Požalio se na glavobolje, doktori mu pronašli crva u mozgu

Klix.ba
Ako ste gadljivi, ovo je priča koja vam se možda neće svidjeti. Doktori u Velikoj Britaniji su naišli na poteškoće u pronalaženju razloga za tolike glavobolje, napade i poremećaj mirisa jednog 50-godišnjeg Kineza.

Nakon mnogobrojnih testiranja, nalazi su bili negativni na razne bolesti. Serije rendgenskih snimaka mozga su dale odgovor na čudne simptome - crv parazit je živio u mozgu ovog čovjeka četiri godine.

Crv je bio dug oko jednog centimetra i napravio je tunel od oko pet centimetara prije nego su ga doktori odstranili 2012. godine.

Ova vrsta parazita se može pronaći u Kini, Južnoj Koreji, Japanu i Tajlandu. Poznato je samo 300 infekcija ove vrste na ljudima do danas. Naučnici vjeruju da do zaraze ove vrste dolazi prehranom rakovima ili reptilima koji nose crva ili korištenje kineskog lijeka za oči koji se pravi od žaba.

Nismo očekivali zarazu ove vrste u Velikoj Britaniji, ali na putovanjima sigurno dolazi do prijenosa nepoznatih parazita", izjavio je dr. Effrossyni Gkrania-Klotsas.

Većina parazita ove vrste živi u crijevima ljudi, ponekada izazove probleme, ali se lako liječe. Međutim, ovaj primjer nam pokazuje da ovi paraziti mogu napraviti put čak i do čovjekovog mozga.