Profesor John Anthony Allan s Univerziteta London u Britaniji dobio je nagradu za uvođenje koncepta "virtualne vode", metoda računanja koji je promijenio prirodu trgovinske politike i istraživanja, javio je Reuters.
Štokholmski Institut za vodu saopćio je da je ta praksa ugrađena u prouzvodnju hrane i industrijskih roba.
"Ljudi troše vodu ne samo kada je piju ili se tuširaju. Iza te jutarnje šoljice kafe stoji 140 litara vode koja je potrošena za uzgoj, proizvodnju, pakovanje i isporuku kafe", navodi institut u obrazloženju nagrade.
To je otprilike ista količina vode koju jedna osoba u Engleskoj iskoristi za piće i kućne potrebe za čitav dan.
"Za jedan hamburger, procijenjeno je, treba 2.400 litara vode. U SAD-u prosječan građanin potroši skoro 7.000 litara virtualne vode svaki dan", navodi se u obrazloženju i dodaje da je ta količina tri puta veća od potrošnje prosječnog kineskog građanina.
UN-ov Panel za klimatske promjene tvrdi da se svijet suočava sa smanjenjem zaliha vode povezanim s globalnim zagrijavanjem.
U prošlogodišnjem izvještaju on je prognozirao da bi 250 miliona ljudi u Africi moglo patiti od povećanih nestašica vode do 2020., dok bi ubrzanje topljenja himalajskih glečera moglo prekinuti vodosnabdijevanje milionima ljudi u Aziji.
Institut je saopćio da je Allanov rad imao veliki utjecaj na globalnu trgovinsku politiku i istraživanje, posebno u regijama koje pate od manjka vodnih resursa.
"Poboljšano razumijevanje trgovine i upravljanja vodnim resursima na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou od najvišeg je značaja za uspješno i održivo korištenje vodenih resursa", navodi komitet za dodjelu nagradu u obrazloženju.
Allan, iz King koledža Univerziteta London i Škole za orijentalne i afričke studije, autor je ili rencenzent sedam knjiga i objavio je više od 100 naučnih radova.