Naučna otkrića
0

Bakar liječi upale i infekcije

Sarajevo-x.com
Bakar je metal koji se još od antičkih vremena koristi za proizvodnju alata, oružja i različitih bakarnih konstrukcija, no čileanski naučnici pronašli su njegovo novo svojstvo.

Bakar ima antibakterijsko i antifungicidno djelovanje, tvrde čileanski naučnici, pomoću kojih bi mogao napraviti revoluciju u industriji i medicini.

"Ako bi se neke površine obložile bakrom kao što su naprimjer one u sredstvima javnog prijevoza, ili kada bi se pravila odjeća od bakarnih vlakana to bi moglo spriječiti mnoge upale, zaraze i infekcije", stoji u naučnoj studiji.

Čile, jedan od najvećih svjetskih izvoznika bakra, također je i drugi svjetski izvoznik lososa, poslije Norveške, prenosi Reuters.

Losos se u velikoj mjeri izvozi jer Čileanci nemaju dovoljno novca za preradu ribe koja je podložna brzom kvarenju, tako da bi ovo otkriće o antibakterijskom djelovanju bakra spasilo čileansku industriju.

Joaqin Ruiz, jedan iz tima naučnika, kreirao je i posebnu bakarnu spužvu za prečišćavanje vode u kojoj žive lososi, a eksperimenti se i dalje nastavljaju.

Također, radi se i na sredstvu na bazi metala koje bi pomoglo u dezinfekciji bolnica i infekcija koje su kod ljudi teško izlječive.