Nauka
0

Asteroid u skoroj budućnosti pogađa Zemlju?

Sarajevo-x.com
Trinaestogodišnji Nijemac je ispravio NASA-ina mjerenja i prognozu leta nebeskog tijela u blizini planete Zemlje, sudeći po njemačkom časopisu Postdamer Neueste Nachrichten. Mladi astronom Nico Maquardt je izjavio da će se asteroid Apophis približiti Zemlji u 2029. godini i da će promijeniti putanju, što bi za posljedicu moglo imati da ovaj asteroid pogodi planetu Zemlju.

NASA-ini stručnjaci su ocijenili rizik od katastrofe jedan u odnosu na 45.000, dok su Marquardtove kalkulacije pokazali da je rizik sto puta veći. Stručnjaci su naknadno priznali da su dječakova mjerenja donekle tačna.

NASA-ini stručnjaci koji proučavaju svemirski dio prostora u blizini Zemlje nisu bili u kontaktu sa dječakom niti su primali ikakve poruke od mladog Nijemca koji tvrdi da postoji mnogo veća opasnost od sudara nego su NASA-ini naučnici pretpostavili.

Dječak je donio zaključke da bi se asteroid Apophis mogao sudariti sa vještačkim satelitom kada se približi Zemlji 2029. godini. Međutim, kako tvrde NASA-ini stručnjaci, asteroid neće doseći glavni pojas geosinhronijskog satelita 2029. godine i mogućnost da dođe do sudara sa satelitom je prilično mala. Iz tog razloga, kako dalje ističu, mogućnost da dođe do kolizije sa vještačkim satelitom ne može ugroziti ranije proračune o koliziji Apophisa i Zemlje izražene u odnosu jedan naprema 45.000.

Sudeći po naučnom magazine LiveScience, priče o asteroidima koji se približavaju Zemlji, pojavljuju se non-stop. Najmanje jednom godišnje nove priče o predstojećoj katastrofi rašire se cijelim svijetom. Međutim, najčešće priče uskoro budu oborene ili se mogućnost od katastrofe toliko umanji da do katastrofe praktično ne može ni doći.