Većina kostura su bili djeca
2

Arheolozi u Meksiku pronašli lubanje koje podsjećaju na vanzemaljce

Klix.ba
Arheolozi su u Meksiku pronašli 25 ljudskih lubanja, od kojih većina liči na lubanje "vanzemaljaca", na jednom groblju u sjeverozapadnoj državi Sonora.

Na nekima od lubanja vidljive su deformacije, potvrdila je Cristina Garcia Moreno sa Univerziteta u Arizoni, koja je radila na projektu iskopavanja i analizirala kosti.

Kosti su stare oko hiljadu godina. "Radi se o latinoameričkom groblju sa 25 kostura, a 13 njih su sa deformisanom glavom", kazala je Moreno za ABC News. Ona dodaje da još nije utvrđeno zbog čega su lubanje deformisane.

Moreno je također potvrdila i to da su u još nekim dijelovima Meksika pronađene lubanje koje imaju slične deformacije.

Naučnici sumnjaju da su ovim ljudima čije su lubanje pronađene tada stavljali komade drveta sa prednje i zadnje strane glave i tako je došlo do pritiska na lubanju i deformacije.

"Znamo to od ranije da su u nekim dijelovima Meksika namjerno radili takve stvari kako bi došlo do deformacije glave, jer su htjeli da se važni ljudi razlikuju od onih manje važnih", kazala je Moreno.

Ona je također izjavila da u državi Sonora nikada ranije nisu pronađene lubanje sa ovakvim deformacijama te da su mnogi od ovih skeleta bili djeca kada su umrli.