Nauka
0

Američki i britanski naučnici predstavili novu mapu Antarktika

FENA
Tim američkih i britanskih naučnika predstavio je novu mapu Antarktika, koja će, prema njihovim riječima, napraviti revoluciju u istraživanju zamrznutog kontinenta i klimatskih promjena.

The Landsat Image Mosaic of Antarctic, skraćeno LIMA, prikuplja 1100 fotografija koje zajedno čine mapu, 10 puta detaljniju od bilo koje napravljene do sada. Naučnicima je trebalo 8 godina da prikupe satelitske fotografije i da sastave mapu Antarktika u visokoj rezoluciji. Mapa je sada preko interneta dostupna širokoj javnosti.

Robert Bindshedler je vodeći naučnik u svemirskom centru za polijetanje Godar, američke svemirske agencije NASA.

„LIMA prikazuje kako zaista izgleda Antarktik i ukoliko želite možete da vidite svaki djelić kontinenta“, objašnjava Bindshedler.

On je na konferenciji za štampu u utorak rekao da je sada moguće i vidjeti stare fotografije koje oslikavaju promjene na Antarktiku. Mapa time omogućava naučnicima da posmatraju promjene kao što su pomjeranje glečera.

Bindshedler smatra da će projekt LIMA umnogome pomoći istraživačima pri planiranju ekspedicija, geolozima pri proučavanju stijena i biolozima koji sada mogu da prate promjene u nivou vode.

„Mapa je promijenila moj pogled na Antarktik i utjecala je na to da sebi postavim neka nova naučna pitanja. Da, ovo će potpuno promijeniti naučni pristup Antarktiku“, smatra Bindshadler.

Mapa je nastala saradnjom američkog geološkog istraživanja, Fondacije za nacionalnu nauku i britanskog antarktičkog istraživanja.

Britanski stručnjaci kažu da će nove fotografije imati posebnu važnost za shvatanje klimatskih promjena.

Temperatura na Antarktiku je u posljednjih 50 godina porasla za skoro 3 stepena, što je 10 puta više nego ukupna prosječna stopa porasta temperature na svijetu. Više od 80 posto glečera se pomjera, ledeni bregovi se odvajaju, a snijeg se topi velikom brzinom.

Nicolas Ovens je direktor britanskog antarktičkog istraživanja.

„Ukoliko građani i politički lideri žele ozbiljno da se pozabave problemom klimatskih promjena, bit će im neophodne sve dostupne informacije, koje će LIMA moći da im pruži“, kaže Ovens.

Planirano je da satelit Landsat 7 nastavlja da prikuplja fotografije Antarktika i drugih dijelova planete do 2011. godine.