Toplije od Sunčeve korone
0

Aluminijum laserom zagrijan na dva miliona stepeni

SRNA
Naučnici su korištenjem najjačeg lasera na svijetu zagrijali parče aluminijuma na rekordnih dva miliona stepeni Celzijusovih, što je toplije od Sunčeve korone.

Eksperiment je trajao kraće od jednog trilionitog dijela sekunde, ali bi mogao da pomogne naučnicima da otkriju tajne iz centra našeg Sunca i ostalih zvijezda.

Naučnicima je ranije uspijevalo da u plazmu pretvore gasove, ali su stručnjaci iz laboratorije SLAC američkog Ministarstva odbrane prvi put stvorili plazmu od čvrste materije. 

Rezultate eksperimenta u žurnalu "Priroda" predstavio je koautor istraživanja Bob Negler. On je napisao da su ultrakratki talasi lasera LCLS prvo probili čvrstu aluminujumsku materiju, a potom stvorili parče plazme u obliku kocke, sa stranicom dužine jednog hiljaditog dijela centimetra.

Ispitivanjem uzorka ove superzagrijane materije u laboratorijskim uslovima, naučnici će moći da razumiju proces nuklearne fuzije i plazmu koji napajaju Sunce.

"Laser LCLS je zaista zadivljujuća mašina", napisao je Sam Vinko, istraživač sa Univerziteta Oxford i vođa ovog naučnog rada.

On je napisao da je ekstremno zagrijavanje čvrste materije važno sa naučnog stanovišta, jer omogućava razumijevanje uslova koji vladaju u zvijezdama i centrima gigantskih planeta u Sunčevom sistemu i dalje.