Ekološki prihvatljiviji
13

Airbus razvija avione s hidrogenskim pogonom, u igri tri koncepta

B. R.
Foto: Airbus
Foto: Airbus
Proizvođač aviona Airbus je objavio da namjerava razviti letjelice koje neće emitovati štetne gasove, a koje će biti u komercijalnoj upotrebi. Riječ je o avionima sa hidrogenskim pogonom za koje Airbus pretpostavlja da će do 2035. godine biti u upotrebi.

Guillaume Faury iz Airbusa je istakao da imaju tri koncept modela i ovaj plan je nazvao historijskim trenutkom za komercijalnu avijaciju, objavio je BBC. Smatra da avioni sa hidrogenskim pogonom imaju, kako je izjavio, veliki potencijal da značajno smanje utjecaj avijacije na klimatske promjene.

Analitičari su podsjetili da ovo nije prvi put da se hidrogen doživljava kao spasiteljem moderne avijacije. Od 2000. do 2002. godine Airbus je bio uključen u projekat "Cryoplane" kojeg je finansirala Evropska unija, a kojim se proučavao mogućnost razvoja aviona sa ovom vrstom pogona.

Prema navodima Airbusa, jedan od njihovih aviona sa hidrogenskim pogonom mogao bi prevoziti 200 putnika i preći više od 3.200 kilometara. Međutim, ono što je izazov jeste to što bi aerodromi morali uložiti veliki novac u razvoj infrastrukture za punjenje aviona ovom vrstom goriva. Prema riječima Fauryja, trebao bi se promijeniti cijeli ekosistem avijacije.