Nauka
0

17. januar - najtužniji i najdepresivniji dan u godini?

FENA
Naučnici danskog Univerziteta Nortistern i Fakulteta za tehnologiju analizirali su 300 miliona tvitova koje su korisnici interneta objavljivali u protekle tri godine i pronašli su ključne riječi na osnovu kojih su načinili "svojevrsnu prognozu" da će 17. januar biti najdepresivniji dan u ovoj godini.
Naveli su da je njihovo istraživanje pokazalo da je januar mjesec kada postoji najveći rizik od otpuštanja radnika, dok radnici daju otkaze krajem maja i početkom augusta, prenosi New York Post.

Također, istraživanje je pokazalo da se parovi najčešće vjere u februaru, i to najprije zahvaljujući Danu zaljubljenih - 14. februara.

Do prekida emotivnih veza najčešće dolazi u ljetnom periodu, jer momci i devojke tada češće varaju svoje partnere.

Također je zabilježeno da se najviše žena porađa u julu, a najmanje prekida trudnoće je zabilježeno tokom Božića.

U skladu s tim prognozama, naučnici predviđaju da će u 2011. godini najnesretniji odnosno najtužniji i najdepresivniji dan biti 17. januar.

Psiholog Cliff Arnal je došao do matematičke formule koja dokazuje da je 17. januar najdepresivniji dan u godini jer se tog dana spajaju faktori svojstveni depresiji, među kojima su prekršena novogodišnja obećanja, nagomilani računi, strah od gubitka posla, i sve to u kombinaciji s hladnim vremenom i sivilom.



Naučnici, međutim, kažu da nema razloga za veliku brigu, jer će samo šest mjeseci kasnije biti najsretniji dan u godini - 17. juni.